Mono tarkoittaa yhtä. Monotypiat ovat oikeastaan painettuja maalauksia. Monotypia poikkeaa muista taidegrafiikan muodoista juuri siksi, että sitä ei paineta sarjaksi, vaan työt ovat uniikkeja. Teknisesti monotypia on yksinkertaisin taidegrafiikan muoto, sillä tarvitaan vain väriä, painoalusta ja paperia/kangasta. Monotypiaan voi jokainen luoda oman tekniikkansa. Vapaa kokeilu ja erilaisten materiaalien/tekniikoiden yhdistäminen kannattaa!
Kuvan maalaaminen painoalustalle voidaan tehdä kahdella eri perusidealla:
Tummapohjaisessa (subtraktiivisessa) menetelmässä painoalustan pinta peitetään kokonaan värillä. Tämän jälkeen kuva maalataan poistamalla väriä vaikka sormella, tikulla, rätillä, siveltimellä. Työtä voi myös korjailla.
Vaaleapohjaisessa (additiivisessa) menetelmässä painoalusta on kuin vesiväripaperi, jolle kuva maalataan.
Tämä monotypia on Osmo Rauhalan grafiikkaa:
Maalasin pigmenttiväreillä kuusen kalvolle. Käänsin kalvon (väripuoli alas) ja painoin sen valkoiselle kankaalle. Väriä jäi vielä kalvoonkin, joten painoin toisen kuusen, josta tuli paljon edellistä himmeämpi. Hauska varjoefekti. Kokeilin reaktioväriä kalvolle, se toimi kiten vesiväri. Kalvoa ei voi kääntää, koska väri valuu heti. Kangas täytyy siis painella kalvon päälle. Kun kalvolle levitti reaktioväriä pinnaksi ja painoi kerran, jäi kalvolle vielä kuplamaisena pintana väriä, josta siitäkin tuli ihan toimiva väripinta, tosin kovin vaalea.
Monotypiaa voi myös tehdä kankaalle näin:
Seula laitetaan pöydälle painoasentoon korokkeiden päälle.
Maalataan suoraan seulalle, sen raakelipuolelle. Väreistä riippuen värin joko annetaan kuivua tai ei. Kun maalaus on valmis, asetetaan seula kankaalle. Painamisessa käytetään erilaisia transparenttipastoja. Pigmenttivärillä painettaessa ei käytetä ylivetoa/raakelia, mutta vesiväreillä/reaktioväreillä maalatessa tehdään yliveto transparentilla kuivaan työhön. Vaikka kyseessä on monotypia, voidaan sama maalaus painaa useaan kertaa, tosin väri silloin haalistuu.
Katso myös http://kuovi.blogspot.com ja sieltä alaotsikko taidegrafiikka
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti